19 feb 2021 14:41:36

Wat zijn de voor- en nadelen van serverless hosting?

Serverless hosting is een flexibele en moderne manier van het aanbieden van rekenkracht op servers. Er wordt ook wel gesproken over een serverless architecture. De wereld om ons heen verandert in een hoog tempo. Serverless hosting is voor professionals met ambitie een goede manier om daar mee om te gaan. Het geeft bedrijven de mogelijkheid om flexibel te zijn. Tel daar de financiële voordelen bij op en je krijgt een zeer interessante en veelbelovende cloud infrastructuur. Desondanks is serverless hosting niet voor iedere onderneming geschikt. In dit artikel kun je lezen of een serverless architecture de juiste oplossing voor jouw bedrijf is.

 

Wat houdt serverless hosting precies in?

Serverless is een enigszins misleidend woord. Want er zijn nog steeds servers nodig om processen uit te voeren. De benaming doelt erop dat bedrijven servers niet meer zelf hoeven te beheren. In plaats daarvan worden deze volledig ingericht en beheert door de aanbieder van de dienst. Serverless hosting is dynamisch. Applicaties doen pas een beroep op de servers als ze de rekenkracht daadwerkelijk nodig hebben. Dat is een unieke eigenschap van serverless hosting en de reden dat er zo veel vraag naar is.

 

De voordelen van serverless hosting

Er is uiteraard een reden voor de sterke groei van Serverless Hosting. Voor een grote groep bedrijven zal het de ideale manier van hosting zijn. Lees hieronder waarom jouw bedrijf ook kan profiteren van een serverless architecture.

 

Betaal alleen wat je nodig hebt

Bedrijven maken zelden gebruik van de complete rekenkracht van hun servers. Sterker nog, tijdens heel wat uren van de dag zijn de servers vrijwel inactief. Uit onderzoek is gebleken dat servers gemiddeld slechts 10 tot 15% van hun rekenkracht gebruiken. Dat is zonde. Want als bedrijf ben je wel hard aan het werk geweest om deze servers op te zetten. Tegelijkertijd is de volledige rekenkracht van een server soms wel vereist. Wanneer je zelf je servers beheert zul je dus altijd over een bepaalde power moeten beschikken. Daarentegen is serverless hosting uitermate flexibel. Je betaalt alleen voor functies die daadwerkelijk uitgevoerd worden. De tijd die daarvoor nodig is wordt tot op de milliseconde nauwkeurig bepaald. Je zit dus nooit meer met servers die voor een groot deel voor niets draaien. Serverless hosting is daarom een stroom besparende en duurzame infrastructuur.

 

Minder downtime

Downtime van netwerken en servers is schadelijk voor bedrijven. Als je kiest voor serverless hosting zal het risico daarop veel lager zijn. Dankzij de flexibele aard kunnen problemen op een server veel eenvoudiger opgevangen worden. Fouten in de codebase kunnen in theorie downtime veroorzaken. Provide Software maakt gebruikt van een krachtige ATOP teststraat die deze problemen voorkomt.

 

In beheer van specialisten

Het beheren van een server is bij serverless hosting niet langer de verantwoordelijkheid van een individueel bedrijf. In plaats daarvan zal de aanbieder voor je regelen. Je hoeft daar dus ook geen personeelsleden voor in te huren.

 

Snel starten

Een eigen server opzetten en beheren kost tijd en geld. Door gebruik te maken van serverless hosting is dit niet langer jouw verantwoordelijkheid. Startende ondernemers kunnen dankzij serverless hosting dus sneller van de grond komen. Maak je geen zorgen om de backend, die wordt volledig door Provide Software ingericht en beheert.

 

Flexibel en schaalbaar

Het inschatten van de benodigde servercapaciteit is overbodig met een serverless architecture. Bij de standaard manier van hosting huur je een bepaalde servercapaciteit af. Of je beheert je eigen servers volledig zelf. Welke manier je ook gebruikt, je zult altijd van tevoren moeten inschatten hoeveel capaciteit je nodig hebt. Dat is lang niet altijd even makkelijk. Serverless hosting is veel flexibeler. Je betaalt namelijk voor wat je gebruikt. Het is daarom niet nodig om een inschatting te maken van de benodigde servercapaciteit.

 

Updates worden sneller uitgevoerd

Softwareontwikkelaars hoeven zich dankzij serverless hosting alleen te richten op hun applicaties. Bij updates hoeven ze de backend niet te configureren of nieuwe code naar de servers up te loaden. In het kort houdt dit in dat je met name kleine updates en aanpassingen sneller door kunt voeren. Dat betekent dat je bedrijf sneller in kan spelen op veranderingen in de markt. Bij een stijgend aantal sectoren speelt dat een belangrijke rol voor klanten.

 

Minder verantwoordelijkheid voor inhouse developers

Je IT-team is bij het gebruik van serverless hosting niet langer verantwoordelijk voor de backend infrastructuur. Zij houden daardoor meer tijd over om applicaties te ontwikkelen. Bovendien hoeven ze nooit meer rekening te houden met de schaalbaarheid van nieuwe software. Serverless hosting past zich namelijk automatisch aan de vraag aan.

 

De nadelen van serverless hosting

Serverless hosting is een dynamische manier om servercapaciteit aan te bieden. Er zijn veel voordelen, maar voor een aantal bedrijven zitten er ook een aantal nadelen aan serverless hosting verbonden.

Aanpassingen via aanbieder

Bij serverless hosting geven bedrijven een stukje controle uit handen. Ze beheren de servers die ze gebruiken namelijk niet zelf. Je zult dus een bekwame en betrouwbare aanbieder moeten vinden. Provide Software heeft de medewerkers in huis om jouw bedrijf verder te helpen. We hebben jarenlange ervaring en helpen je graag met onze op maat gemaakte oplossingen. Minder controle is bovendien lang niet altijd een nadeel. Want het betekent ook dat je minder verantwoordelijkheid hebt. Provide Software heeft zich gespecialiseerd in serverless hosting. Daardoor kan jouw bedrijf zich volledig richten op de kernactiviteiten.

Niet alle applicaties zijn geschikt

Serverless hosting is niet de meest efficiënte oplossing voor iedere toepassing. Applicaties waarvan de processen erg lang duren zijn bijvoorbeeld minder geschikt. Je betaalt per tijdseenheid, dus de kosten kunnen daardoor hoog oplopen. Daarbovenop zullen processen die niet continu draaien opgestart moeten worden. Dat gaat ten koste van de performance. Ten dele wordt dat probleem opgevangen omdat code die vaak gebruikt wordt klaar voor gebruik wordt gehouden.

 

Serverless hosting is een ideale oplossing voor veel bedrijven

Aan elke technologie zitten voor- en nadelen. Dat geldt dus ook voor serverless hosting. Voor de meeste bedrijven in Nederland zal serverless hosting een uitstekende optie zijn. Je hoeft je minder druk te maken om het beheer van servers en er zijn financiële voordelen. Als je kiest voor Provide Software kun je bovendien rekenen op eerlijk advies van een ervaren aanbieder.

 

Een betrouwbare aanbieder van serverless hosting

Provide Software bouwt digitale oplossingen voor bedrijven. Dankzij een zorgvuldige analyse kunnen wij elke onderneming maatwerk aanbieden. Wij luisteren zorgvuldig naar jouw wensen en combineren die met onze expertise. Op onze software kun je bouwen en vertrouwen. Wij hebben onder andere jarenlange ervaring met serverless hosting. Klanten kunnen er bij ons op vertrouwen dat de software mee blijft groeien met de vereisten. Dankzij onze innovatieve instelling zijn we concurrenten altijd een stap voor. Samen met serverless hosting tilt Provide Software jouw bedrijf naar een hoger niveau.