De cloud: wat kunt u er nu echt mee?

Dat je als organisatie van een gehele of gedeeltelijke migratie naar de cloud onder andere sneller kunt op- en afschalen, toekomstbestendiger wordt en de data veiliger staat, is inmiddels wel bekend. Toch blijven dit soort voordelen voor veel organisaties wat abstract. Zo is niet bij iedereen bekend dat extra computercapaciteit ook op projectbasis of zelfs voor een paar uur kan worden ingehuurd voor bijvoorbeeld extra storage of rekenkracht. Is je piekbehoefte voorbij, dan schakel je net zo makkelijk weer over op je eigen serverpark.

Bent u klaar om voorop te lopen?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van de managed cloud van Provide? Samen met één van onze cloud specialisten brengen wij de behoeftes van uw organisatie in beeld.

rightwp leftwp midwp
Benieuwd naar de mogelijkheden?
Onze experts staan voor u klaar

Hoe Airbnb, Uber en Netflix de macht grepen met cloudtechnologie

Om u voor eens en voor altijd echt te overtuigen van het nut en de mogelijkheden van de cloud zijn in feite drie woorden genoeg: Airbnb, Uber en Netflix. Deze, en nog een hele reeks andere relatieve nieuwkomers en start-ups, zijn als geen ander in staat gebleken om de volle potentie van cloudtechnologie te benutten en daarmee in korte tijd hun respectievelijke markten op zijn kop te zetten. Net als een aantal zogenoemde fintech-bedrijven waren dit bovendien tot voor kort branchevreemde bedrijven. Daarmee is het tijdperk waarin ICT vooral ondersteunend was en zeker niet mede bepalend voor het succes en groei van organisaties definitief afgesloten.

Meer innovatie door uit te besteden

Om zulke concurrentie uit niet-traditionele hoek naast de toch al heftige traditionele concurrentie het hoofd te bieden, kiezen steeds meer bedrijven alsnog voor een gang naar de cloud. En terecht. Gelukkig hoef je als bedrijf of organisatie niet zoals Uber, Airbnb en Netflix alles van de cloud af te weten en kunt u migratie, beheer, optimalisatie, doorontwikkeling, onderhoud en support van uw cloudomgeving met een gerust hart aan een ervaren clouddienstverlener als Provide overlaten. Door uw IT-omgeving geheel of gedeeltelijk aan ons uit te besteden, krijgen uw IT-medewerkers bovendien de handen vrij voor zaken die zijn blijven liggen en voor strategische zaken, zoals innovatie. Om daarmee bijvoorbeeld alsnog een voorsprong te nemen op de concurrentie.

Een migratie is pas het begin

Het aantal standaard en gebruiksvriendelijke tools en platforms om ook in de cloud het verschil te kunnen maken, neemt dagelijks toe. Ook bij het maken van dit soort vervolgkeuzes en het concrete gebruik van al die functionaliteiten staat u er nooit alleen voor. U wilt uw IT-omgeving uiteraard alleen uitbesteden aan een partij die al decennia lang midden in de ontwikkelingen staat en voor wie de cloud en internet geen geheimen hebben. Een partij die bovendien voldoende omvang heeft met het oog op continuïteit. Provide is zo’n partij.

Toekomstbestendig

Vanwege onze brede en diepe kennis en ervaring zien we ook ontwikkelingen als Internet of Things (IoT), Big Data, Artificial Intelligence (AI), Blockchaintechnologie en Virtual Reality/Augmented Reality/Mixed Reality in volle hevigheid op ons en op u afkomen. Door samen met u de mogelijkheden van deze technologieën voor uw bedrijfsvoering in kaart te brengen en waar nodig te implementeren, maken we uw IT-omgeving meteen stap voor stap klaar voor de toekomst.

hybrid-work-woman-smiling

Referent > BOAL

BOAL waarborgt de continuïteit door haar IT uit te besteden

Public, private, hybrid en multicloud

Ondanks de populariteit van de cloud zijn veel bedrijven en organisaties nog altijd terughoudend. Zo kunnen er zorgen zijn met betrekking tot compliance en beveiliging. Minstens zo vaak speelt het verliezen van de controle een rol bij ‘cloudofobie’. Die angst kunnen we meteen wegnemen. Migraties naar de cloud vinden namelijk vrijwel altijd gefaseerd plaats, waarbij het implementeren van MS 365 in de meeste gevallen de eerste stap is. Doorgaans volgen daarna al snel meer applicaties die ofwel worden ‘versaast’ of die in hun huidige vorm worden gedeployed, of ontsloten, in een private cloud dan wel op locatie op een server worden geïnstalleerd.

Combinatie

Zo’n combinatie van on-premise infrastructuur en cloudservices met geautomatiseerde configuratie en coördinatie tussen de verschillende platformen noemen we een hybride of multicloud. Provide kan bij deze constructie de private en public clouddiensten leveren, inclusief de koppelingen met SaaS-oplossingen en deze beheren. De public clouddiensten (hardware) kunnen worden afgenomen van providers zoals Amazon Web Services (AWS) of Microsoft Azure.

Exclusief gebruiksrecht

In een private cloud heeft uw organisatie het exclusieve gebruiksrecht van de gereserveerde computercapaciteit en werkt u veilig in een eigen domein. De private cloud kan worden gehost door een onafhankelijke lokale serviceprovider, zoals Provide, maar kan zich ook fysiek in uw eigen on-premise datacenter bevinden. Tot slot kan het voor een optimale bedrijfsvoering handig zijn om bepaalde processen in een public cloud onder te brengen en andere juist in een private cloud.

Ook kan het voordeel bieden om gebruik te maken van meerdere cloudproviders tegelijk. Bijvoorbeeld wanneer u ook zelf software bouwt en hierbij gebruik wilt maken van een PaaS-platform (Platform as a Service), zonder zorgen over infrastructuur en besturingssystemen. In zulke gevallen spreken we van een multicloud-oplossing.

Download de whitepaper: Een veilige, up-to-date werkplek voor iedereen

Het overstappen naar, of starten met een digitale werkplek kan een uitdagende aangelegenheid zijn. In deze whitepaper worden de voordelen van een professioneel ingerichte en beheerde digitale werkplek besproken. Ook worden en tips behandeld over het migratieproces.

leftwp
Hi handorange Wat is je emailadres?
rightwp

Cloudstrategie

Hoewel in één stap het verhuizen van een centrale serverinfrastructuur on-premise naar de cloud goed mogelijk is, kunt u er ook voor kiezen om dit in meerdere stappen te doen. Wij hebben al veel klanten via een hybride constructie naar een multicloud-omgeving overgezet, waarbij wij het operationele beheer van de klant overnemen en de klant in de rol van regisseur gaat opereren. Voordat het zover is, voeren we eerst een cloud readiness assessment uit.

Stappenplan

Met een cloud readiness assessment brengen we uw hele IT- en applicatielandschap in kaart. Op die manier krijgen we een compleet overzicht van welke IT-middelen waar in uw organisatie worden ingezet. Vervolgens adviseren onze specialisten welke cloud- en infrastructuurdiensten de beste keuze zijn voor de verschillende softwaretools en IT-processen. Idealiter volgt de uiteindelijke cloudtransitie de volgende stappen:

1.

We beginnen meestal met het bepalen van de cloudstrategie: wat moet lokaal blijven draaien en wat kan naar een private en/of public cloud worden gemigreerd? De bevindingen die hieruit voortkomen, vertalen we in een roadmap in combinatie met een cloudarchitectuur voor de korte, middellange en lange termijn.

2.

Hierna brengen we de kosten en voordelen van de transitie naar de cloud en de impact van de transitie op de interne IT-functie in kaart. Dit is de zogenoemde integrale business case. In deze stap focussen we op de veranderende rol, taken en en verantwoordelijkheden van de interne IT-functie enerzijds en de rol, taken en verantwoordelijkheden van de cloud en managed services providers anderzijds.

3.

Aansluitend bepalen we de transitie- en transformatiestrategie naar de cloud, namelijk hybride of multicloud. In het laatste geval worden alle applicaties vanuit een SaaS-omgeving geleverd in combinatie met een MS 365 en Azure-omgeving (public cloud). De hybride en multicloud worden door Provide beheerd, waarbij we als single point of contact fungeren. Daarnaast zorgen wij voor het beheer van de public cloud-omgeving de de SaaS-koppelingen, in combinatie met de on-premise infrastructuur en end devices (laptops, desktops en mobiele devices).

4.

Na akkoord over de te volgen strategie start de transitiefase. Hierbij migreren we virtuele servers naar de private cloud (met name applicaties die nog niet versaast kunnen worden) en worden andere applicaties indien mogelijk wel als SaaS-dienst afgenomen. Gelijktijdig wordt de kantoorautomatiseringsomgeving gemigreerd naar MS 365, inclusief Azure Active Directory om bestaande gebruikersprofielen te beheren en te beveiligen.

5.

De laatste stap is het uitfaseren van de private cloud indien alle client-server applicaties beschikbaar komen als SaaS-applicatie of vanuit Azure. Tot slot kan ook het (eventueel) vervangen van thin clients door fat clients (desktops en laptops) deel uitmaken van de transitie.

Moderne werkplek en DevOps-tooling

Voor, tijdens of na de transitie en transformatie van het applicatielandschap kunnen ook andere aan de transitie gerelateerde zaken in gang gezet worden, waaronder het vervangen van thin clients door fat clients. Daarnaast kan het nodig zijn om het eigen ontwikkelproces te integreren, waarbij DevOps-tooling faciliterend kan zijn voor samenwerking, source control, het build & deployment proces en kwaliteitsbewaking.

Tot slot kunnen tijdens de gefaseerde transitie meerdere pauzes worden ingelast voor het initiëren van nieuwe budgetfases en/of het ontdekken van nieuwe inzichten. Door continu bij te sturen en het effect per ingevoerd component te meten, blijven bovendien de kosten en opbrengsten beheersbaar.