Kenmerken, voordelen en mogelijkheden van SIEM en SOC
Onze specialisten bewaken uw complete ICT-omgeving 24/7 en realtime met behulp van een Security Information and Event Management System (SIEM). Dit is een combinatie van software en hardware die geautomatiseerd IT-gerelateerde beveiligingsinformatie verzamelt, combineert en analyseert. Bij die beveiligingsinformatie gaat het vooral om gebeurtenis- en logboekgegevens die zijn gemaakt door hostsystemen, applicaties, besturingssystemen, beveiligingssoftware en -hardware (o.a. antivirusfilters en firewalls) en databases. De analyses zijn met name gericht op het tijdig signaleren van verdacht gedrag en afwijkende patronen.
Preventie
Wanneer de SIEM-software potentiële beveiligingsproblemen identificeert, worden beveiligingswaarschuwingen gegenereerd. Aan de hand van een reeks vooraf gedefinieerde regels kan uw organisatie deze waarschuwingen met een lage of hoge prioriteit instellen. Het systeem legt de volledige omvang van een aanval bloot en biedt de verantwoordelijke analisten orkestratie- en automatiseringsmogelijkheden om bedreigingen in de kiem te smoren. Het zogeheten Security Orchestration, Automation and Response-systeem (SOAR) zorgt er als onderdeel van SIEM vervolgens voor dat dit incident-responseproces efficiënt verloopt.
Compliance
Een SIEM-systeem kan een organisatie ook helpen op het gebied van compliance, bijvoorbeeld ten aanzien van bescherming van persoonsgegevens en ISO-certificering, door automatisch rapporten te genereren die alle geregistreerde beveiligingsgebeurtenissen uit deze bronnen bevatten. Uw organisatie kan deze gegevens gebruiken om verbeterde beveiligingslogboeken aan auditoren te overleggen. Uw digitale weerbaarheid wordt middels een SIEM dus op meerdere fronten tegelijk verhoogd. De inzet van SIEM en SOC zijn voor gemeenten sinds 2020 zelfs verplicht en dat is niet voor niets.