4 apr 2022 12:10:14

Dit zijn de voordelen van een nearshore development team

Nu de globalisering zich in sneltreinvaart verder doorzet, culturen steeds diverser worden en landsgrenzen meer een formaliteit lijken, wordt outsourcing naar een partner in een nabijgelegen land (nearshoring) een steeds populairdere kostenefficiënte oplossing.

Veel bedrijven investeren de afgelopen jaren grote hoeveelheden tijd in het werven van lokaal personeel, de tekorten op de lokale arbeidsmarkt zijn momenteel echter enorm, en specifieke expertise zijn moeilijk te vinden. Inmiddels worden dan ook 46 procent van de Nederlandse vacatures voor software-engineers nauwelijks beantwoord. IT vacatures stonden in 2021 gemiddeld 2 keer langer open dan het jaar daarvoor en de toestroom en instroom van nieuwe IT-professionals blijft onveranderd laag.

In de competitieve, snelgroeiende softwaremarkt van vandaag kiezen steeds meer bedrijven dan ook om een dedicated software team op te richten met nearshoring. Dit is een werkwijze waarbij een organisatie de strategische keuze maakt een team van ontwikkelaars op te bouwen in een nabijgelegen land. Dit betreft een langdurige samenwerking waarbij de remote werknemers als onderdeel van de organisatie optreden en geen werkzaamheden verrichten voor andere partijen.

Deze software specialisten worden geworven op basis van de eisen van de klant over hun ervaring, vaardigheden en persoonlijkheid. Een voordeel hiervan is dat kandidaten beter aansluiten op de organisatie, zonder de bijkomende interne investering in het werven van een dergelijke resource. Daarnaast blijft tijdens het samenwerken van een dedicated ontwikkelingsteam de controle over het gehele proces altijd bij de eindklant.

developer at user story workshop

Wat is een dedicated development team?

Een dedicated team verwijst naar een model waarbij een team van softwareontwikkelaars via een externe partner wordt ingehuurd en op afstand volledig meedraait in de software ontwikkelactiviteiten van de klant.

De reden waarom dergelijke teams “dedicated” worden genoemd, is dat ze al hun tijd en inspanningen uitsluitend besteden aan één klant en geen werkzaamheden verrichten voor andere organisaties. Hierdoor is er dan ook geen onderscheid tussen het eigen personeel en de softwareontwikkelaars op afstand.

Het inhuren van nearshore software developers gebeurd vaak voor diverse onderdelen van de software development lifecycle (SDLC), waaronder front-end, back-end, DevOps, QA testen en user experience (UX) design.

Nearshoring is vandaag de dag één van de belangrijkste outsourcing modellen op de markt. Organisaties kiezen namelijk steeds vaker voor outsourcen naar nabijgelegen landen. Dit omdat het gebrek aan cultuurverschillen, lage kosten en korte reistijd significante voordelen met zich meebrengen vergeleken met offshoring. Dedicated nearshore teams zijn als het ware een nabijgelegen extra geopende vestiging van uw organisatie met dezelfde werkwijze en bedrijfscultuur.

Wat zijn de voordelen van een dedicated software development team?

Dedicated development teams zijn ideaal voor organisaties die constant bezig zijn met het doorontwikkelen van hun software. Deze organisaties hebben hun roadmap vaak goed voor ogen en ervaren het tekort aan personeel als de voornaamste remmende factor in hun groei.

Door te starten met nearshoring kunnen de capaciteitsproblemen kostenefficiënt en doeltreffend opgelost worden. Om deze reden werken dan ook steeds meer Enterprise en MKB-organisaties met een nearshore development team. Maar wat zijn naast de kostenbesparing de andere voordelen van deze aanpak?

Vaardigheden en expertise

Door de oververhitte arbeidsmarkt is het een uitdaging om werknemers met de benodigde expertise aan te nemen, een dedicated development team is in dat geval een goed alternatief. Ervaren nearshore partners hebben kundige recruitment teams en een uitgebreid netwerk om zelfs in lastige omstandigheden de juiste mensen te vinden. Daarnaast werken nearshore developers gemiddeld jarenlang voor dezelfde organisatie en blijft de opgebouwde interne kennis dus behouden.

Werving & selectie uitbesteden

Het werven van IT-profielen is complex en tijdrovend, door samen te werken met een nearshore dienstverlener besteed je het grootste gedeelte van dit proces uit. Enkel bij de laatste interviews zijn interne medewerkers betrokken. Hierdoor wordt veel tijd bespaard. Bovendien hebben grotere nearshoring dienstverleners vaak een enorm netwerk en kunnen ze de betrouwbaarheid van de developers garanderen.

Samenwerking op lange termijn

Samenwerking is onmisbaar voor het succes van nearshoring projecten. Het is daarnaast ook de basis van Agile softwareontwikkeling.

Nearshoring samenwerkingen zijn normaliter van lange duur, hierdoor vorm je samen met de nearshoring partner een steeds hechter en beter op elkaar afgestemd team. Het recruitment team zal bijvoorbeeld steeds beter begrijpen wat voor soort kandidaten jouw organisatie nodig heeft en software developers voelen zich na verloop van tijd helemaal thuis in het team en de code. Zo lukt het steeds beter om samen de beste oplossingen te realiseren. Op de lange termijn zorgt een dedicated team dan ook voor veel stabiliteit bij outsourcen.

Korte reisafstand

Digitaal samenwerken is mede door de overgang naar hybride werken voor veel organisaties makkelijker dan ooit. Soms blijft het echter toch fijn om elkaar fysiek te ontmoeten. Nearshoring dienstverleners zitten vaak niet verder dan 2,5 uur vliegen van je vandaan. Daardoor blijft het laagdrempelig om bijvoorbeeld hackathons, teambuilding activiteiten en jaarlijkse bedrijfsuitjes te organiseren.

austin-distel-wD1LRb9OeEo-unsplash-min

Hoe bouw je een nearshore development team op?

Als eerst breng je samen de belangrijkste doelstellingen, technologieën, vaardigheden in beeld, evenals de gewenste teamgrootte.

De nearshoring partner voert een grondige analyse uit van de aanvraag, brengt de mogelijkheden in kaart en start het recruitment proces voor de gewenste kandidaten. Doorgaans ontvang je binnen enkele weken de eerste profielen die door de uitvoerige screening gekomen zijn op basis van hard- en soft skills. Hierna volgt een interview door het interne technische team van jouw organisatie waarna de keuze gemaakt wordt of de kandidaat goed aansluit op de positie.

Nadat de kandidaten zijn geïnterviewd en alle HR gerelateerde zaken zijn afgerond, is het dedicated software team helemaal klaar en kan het van start gaan. In veel gevallen wordt er gestart met een MVP-team die vervolgens in de loop van tijd doorontwikkelt wordt op basis van de behoefte van de organisatie.

Hoe kies je de juiste nearshore partner?

Het kiezen van de juiste partner kan een uitdaging zijn, er zijn veel verschillende landen met allemaal hun eigen voordelen. Overweeg je een nearshoring partner? Let dan in ieder geval op de onderstaande punten:

  • Breng de vereiste in kaart van en partner waar jij mee samenwerkt
  • Analyseer en beschrijf de doelstellingen van jouw organisatie
  • Controleer of de leverancier voldoende ervaring heeft met het opbouwen van teams voor soortgelijke organisaties: aantal en soorten projecten, soorten klanten, sector expertise en technologie-stack
  • Controleer of de communicatie in de eerste gesprekken volgens verwachtingen verloopt, transparante communicatie of het gebrek daaraan kan de outsourcingsrelatie maken of breken
  • Denk aan de tijdzone, werktaal en communicatiekanalen

Hoe helpt Provide?

10+ jaar nearshoring ervaring

Competitieve all-in tarieven

Geografische en culturele match

Development hub in Valencia

Snel opschalen met de juiste professionals

Uw vraagstukken bespreken met onze nearshoring experts? Na uw bericht nemen we binnen één werkdag contact op.

Voorkeur voor e-mail? Klik hier!