15 feb 2021 11:40:59

Less is more

“Zeg, wij hebben problemen met de performance van onze Oracle omgeving, kunnen jullie deze eens beoordelen en met een voorstel komen hoe we dit het best op kunnen lossen?”

Naar aanleiding van deze vraag hebben we onderzocht welke licenties de gemeente Slochteren afnam bij Oracle en welke licenties daadwerkelijk nodig zijn voor de organisatie. Ook hebben we gezocht naar mogelijkheden om de stabiliteit en beschikbaarheid van de database-omgeving te verhogen. We kwamen er al snel achter dat de Oracle-databases van de gemeente draaiden op fysieke servers. Daar moest verandering in komen!

Too much to handle

De meeste gemeentes in Nederland maken gebruik van Oracle databases. Hierbij zijn ze verplicht Oracle licenties af te nemen en die zijn behoorlijk aan de prijs. Veel gemeenten hebben ook nog eens de meest uitgebreide Enterprise licentie gekozen, zo ook gemeente Slochteren. Wat blijkt nu, de gemeente maakt helemaal geen gebruik van de extra functionaliteiten die hen bij deze licentie geboden wordt, maar loopt wel tegen de beperkingen ervan aan. Dat moet natuurlijk anders kunnen.

De crux met Oracle licenties

Vroeger werd een server sneller omdat de CPU sneller werd. Voor de Oracle Enterprise licentie betekende dit dat je dezelfde licentie kon behouden, maar dat de nieuwe server wel zorgt voor snellere applicaties.

Nu zie je vaak dat processors sneller worden omdat de fabrikanten deze van meer processor cores voorzien. Het probleem met de Oracle Enterprise licentie is dat je betaalt per processor core. Wanneer je dan een nieuwe server aanschaft, krijg je een nieuwe server die veel sneller is, maar veel meer processor cores bevat waardoor je je Oracle licentie moet uitbreiden. Dan ben je dus dubbel duur uit.

Meer met minder

De oplossing? Bij de gemeente Slochteren is dat een combinatie van een andere licentie en virtuele servers.
Allereerst de Oracle licentie, de Standard edition blijkt voldoende.
De andere helft van onze oplossing is virtualisatie.

Oracle is echter niet zo happig op virtualisatie en vraagt van gebruikers alle servers binnen een VM-omgeving te licenseren. Dit hebben we opgelost door vier servers te vervangen door twee fysieke servers met VMware en daar meerdere virtuele servers op te laten draaien. Het voordeel hiervan is dat we een apart onderdeel voor de Oracle database konden inrichten en alleen de processoren van dat cluster hoeven licenseren.

Het grote voordeel voor de gemeente is dat hun database-omgeving nu meer uit elkaar getrokken is. Op een virtuele server draaien minder databases bij elkaar. Wanneer bepaalde databases dan druk zijn, wordt de belasting over de servers verspreid. Het ultieme effect is dat wanneer er problemen zijn met een server of database, dit nagenoeg geen impact heeft op de rest van de organisatie. Hiermee is de stabiliteit en beschikbaarheid van de IT-omgeving verbeterd, precies zoals de gemeente graag wilde.