15 feb 2021 11:41:19

IT als dienst is als water uit de kraan

Twee jaar geleden hielpen wij een klant met de migratie van hun on-premise servers naar een centraal datacenter. Deze klant heeft vestigingen in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk en heeft toen haar servers zoveel mogelijk bij elkaar in Amsterdam gevestigd. Deze servers zijn van henzelf, maar lopen nu tegen het einde van hun levensduur. Dat bracht onze klant tot de keuze: opnieuw investeren of uitbesteden?

Deze beslissing neem je echter niet over één nacht ijs. Wanneer je kiest voor uitbesteding van IT, kies je voor IT als dienst. Maar wat houdt dat nu precies in?

IT als dienst is flexibel

Wanneer je als bedrijf kiest voor IT als dienst, kies je voorspelbare kosten en betalen naar verbruik. Dit is vooral interessant voor ondernemingen die aan verandering onderhevig zijn en op termijn groeien of krimpen. Het kopen van servercapaciteit is dan lastig, want hoe groot moet deze zijn?

IT als dienst is flexibel: je “huurt” capaciteit en als je meer of minder wilt, dan bel je met de leverancier die regelt direct meer of minder capaciteit. Zo betaal je niet voor servers die niet gebruikt worden en komt je business continuïteit niet in het geding omdat je servers vol zitten en het tijd kost om een nieuwe aan te schaffen.

Vul maar in ‘as a service’

IT ‘as a service’ heeft als voordeel dat je alleen datgene afneemt wat je nodig hebt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor Infrastructure as a Service (IaaS) en Desktop as a Service (Daas). We hebben een handig overzicht gemaakt van de mogelijkheden:

DaaS Desktop as a Service Wij leveren alles wat met IT te maken heeft. Van het regelen van licenties
tot de computers gevuld met applicaties aan toe. U wordt volledig ontzorgd.
IaaS Infrastructure as a Service Wij leveren de infrastructuur, u verzorgt de servers en het onderhoud zelf.
SaaS Software as a Service Wij leveren deze dienst niet zelf, maar faciliteren onze partners via PaaS.
PaaS Platform as as Service Wij leveren een platform aan onze partners zodat zij u Software as
a Service kunnen aanbieden.
DRaaS Disaster Recovery as a Service Wij verzorgen de recovery van uw servers wanneer daar iets mee gebeurt.

IT als dienst is als water uit de kraan: je belt je leverancier en geeft aan hoeveel je nodig hebt. U betaalt een vast bedrag per maand.