19 feb 2021 13:54:05

Hoe appontwikkeling met Flutter kosten bespaard

App gebruikers willen apps die er goed uit zien en perfect presteren, op al hun apparaten. Het development dat daarachter zit, hoeft echter niet extra ingewikkeld en tijdrovend te zijn — dankzij Flutter.

Wat is Flutter?

Flutter is een open source UI-framework, ontwikkeld door Google. Het biedt ontwikkelaars een snelle manier om native applicaties te ontwikkelen voor iOS en Android. Met Flutter hoeven programmeurs slechts één code schrijven voor beide besturingssystemen. Ook zijn alle onderliggende besturingssystemen te gebruiken, zoals code en UI die je schrijft in Swift, Objective-C (voor iOS), Kotlin en Java (voor Android).

Hoe Flutter werkt

Flutter-apps worden gebouwd met behulp van Dart, een eenvoudige programmeertaal. Het centrale idee van Flutter draait om widgets. De hele gebruikersinterface bestaat uit het combineren van verschillende widgets, die elk een structureel element (zoals een knop of menu), een stilistisch element (zoals een lettertype of kleurenschema), of een aspect van de lay-out (zoals opvulling) definiëren.

Met Flutter maak je een hybrid app met alle voordelen van een native app. Je schrijft alle code in één programmeertaal. Deze wordt voordat de app in de App Store of Play Store gezet wordt eenmalig omgezet in code die direct werkt voor het betreffende besturingssysteem. Daardoor hoeven er tijdens het gebruik van de app geen omzettingen meer gedaan te worden. Het resultaat? Sneller ontwikkelen, en razendsnelle apps.

Open source

Hoewel Flutter door Google is opgezet, is het toch een open source toolkit. Honderden ontwikkelaars dragen daardoor bij aan elkaars projecten door code met elkaar te delen.
Ook de programmeertaal Dart is open-source en gratis te gebruiken en biedt uitgebreide documentatie en community-ondersteuning bij eventuele problemen.

De voordelen van Flutter

Flutter is nog relatief nieuw, maar wordt al breed gedragen door de community van app ontwikkelaars. Duizenden Flutter-apps zijn al beschikbaar in de App en Play Stores, waaronder ook de app van Alibaba met meer dan 50 miljoen gebruikers.

 

Productiever programmeren

Met Flutter werk je aan hybride app ontwikkeling met native performance. Omdat het platformonafhankelijk werkt, dient maar één codebase onderhouden of uitgebreid te worden. Alle native API’s zijn aanspreekbaar, zowel iOS en Android — in één keer. Dat bespaart zowel tijd als middelen.

Het framework van Flutter werkt sneller dan zijn alternatieven. In de meeste gevallen kun je ervan uitgaan dat een Flutter-app twee keer minder manuren nodig heeft voor ontwikkeling in vergelijking met dezelfde app die afzonderlijk voor Android en iOS is ontwikkeld.

Een simpel rekensommetje: je hoeft niet twee keer platformspecifieke code te schrijven om de gewenste visuals in je applicatie in te bouwen. Elke op 2D gebaseerde gebruikersinterface kan in Flutter worden geïmplementeerd, zonder met een native tegenhanger van de applicatie te hoeven werken.

Een bijkomend voordeel hiervan is dat het ook de communicatie tussen teams of afzonderlijke programmeurs bevordert, doordat er maar met één tool gewerkt wordt.

 

Dezelfde UI op alle platforms

In principe biedt elk platformoverschrijdend framework een manier om de codebasis tussen de doelplatforms te delen. Maar naast Flutter zijn er geen vergelijkbare frameworks die het mogelijk maken om zowel de UI-code als de UI te delen.

Zelfs als je kiest voor verschillende designs per platform, vervalt het voordeel van apps maar éénmalig hoeven schrijven niet: het is net zo eenvoudig om per platform een ander design te implementeren. Developers kunnen voor beide designs dezelfde achterliggende logica hergebruiken.

Flutter heeft geen platformspecifieke UI-componenten nodig om de UI te maken. Het enige dat Flutter nodig heeft om de gebruikersinterface van de toepassing te laten zien, is een canvas om op te tekenen.

 

Uitstekende app-prestaties

Flutter biedt niet alleen voordelen voor applicatiebouwers. App prestaties zijn cruciaal voor een goede UX. Hoewel het lastig is om exacte cijfers te geven, kan zeker gesteld worden dat Flutter-app prestaties in de meeste gevallen niet te onderscheiden zijn van de native app — en zelfs beter zijn in complexe UI-animatiescenario’s.

Dart compileert in native code en het is niet nodig om toegang te krijgen tot OEM-widgets, omdat Flutter zijn eigen heeft. Flutter-apps zijn rechtstreeks in de machinecode ingebouwd, waardoor prestatieproblemen van het interpretatieproces worden geëlimineerd. Dit alles draagt bij aan snelle opstarttijden van de app en minder prestatieproblemen.

 

Programmeren snel en simpel gemaakt

Flutter claimt dat programmeren met Flutter zo eenvoudig is dat geen voorafgaande programmeerkennis vereist is: “Ervaring met objectgeoriënteerde talen is zeker handig, maar zelfs niet-programmeurs hebben Flutter-apps gemaakt!” Maar ook voor ervaren programmeurs heeft Flutter een aantal functies die het proces nog makkelijker maken.

Hot reload – Met Flutter kun je real-time zien welke wijzigingen in de app-code welk effect hebben. Google noemt dit tot ‘Stateful Hot Reload’. Hiermee is het niet nodig om een applicatie te herstarten, kun je gemakkelijk wijzigingen ongedaan maken en gaat de UI-implementatie vele malen sneller.

In minder dan één seconde wordt de gewijzigde code opnieuw geladen, terwijl de app actief blijft. Dit is niet alleen handig voor het bouwen van UI’s of het toevoegen van functies, maar ook voor het oplossen van bugs.

Widgets – Flutter maakt geen gebruik van OEM-widgets, maar biedt zijn eigen kant-en-klare widgets die lijken op Android (Material Design) of iOS-apps (Cupertino). De meeste zijn volledig te customizen. En als dat nog steeds niet genoeg is, kun je ook met custom widgets werken.

Omdat widgets deel uitmaken van de app en niet van het platform, kun je rekenen op minder compatibiliteitsproblemen met verschillende besturingssystemen. Dit betekent op zijn beurt weer dat je minder tijd hoeft te besteden aan testen.

 

Meer dan mobiel

Met Flutter kun je veel verder gaan dan de ontwikkeling van mobiele apps. Je kunt ook eenvoudig aan de slag met de ontwikkeling van Progressive Web Apps, en er is ook Flutter for Web en Flutter Desktop Embeddings.

Flutter voor jouw organisatie

Een van de belangrijkste voordelen van Flutter is de snellere time-to-market, zonder dat je daarbij hoeft in te leveren op kwaliteit. Dit, en alle andere aspecten van het framework maken Flutter een uitstekende keuze voor jouw organisatie.

Wil je ontdekken wat werken met Flutter voor jouw bedrijf kan betekenen? Bij Provide Software zijn slim ontworpen mobiele applicaties onze specialiteit. Onze experts vertellen je graag meer. Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek en vertel ons over jouw app-idee.